Τοιχογραφία με τον Ian Curtis καταστράφηκε για διαφήμιση στο Μάντσεστερ

473

Ο Aitch είναι ένας ράπερ από το Μάντσεστερ, κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πληροφορία χωρίς συνέχεια, με τη διαφορά πως έγινε η αιτία να καταστραφεί μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον Ian Curtis των Joy Division.

Συγκεκριμένα, η τοιχογραφία του καλλιτέχνη Akse P19 παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 και απεικόνιζε τον πρόωρα χαμένο τραγουδιστή των Joy Division, βασισμένη σε μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Philippe Carly. Η τοιχογραφία αποτελούσε μέρος πρωτοβουλίας του δημοτικού συμβουλίου του Μάντσεστερ για τη στήριξη της ψυχικής υγείας και είχε ήδη αποκτήσει μια καλτ διάσταση, τόσο στην πόλη όσο και πέρα από αυτή, μεταξύ των φίλων του συγκροτήματος και της μουσικής.

Αυτό, όμως, δεν σταμάτησε την ομάδα προώθησης του νέου δίσκου του Aitch από το να την καλύψουν πλήρως με τη σχετική διαφήμιση. Η διαφήμιση ανέβηκε χθες, Τρίτη, και μέσα σε λίγες ώρες είχε ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Μετά από την κατακραυγή, ο Aitch έκανε μια απολογητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας: «Φαίνεται πως η εμβληματική τοιχογραφίας την Οδό Πορτ καλύφθηκε από το εξώφυλλο του άλμπουμ μου. Πρώτη φορά το ακούω, εγώ και η ομάδα μου το διορθώνουμε άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να φανώ ασεβής ενώπιον ενός τοπικού ήρωα, όπως ο Ίαν».

Πρόσθεσε πως δεν τον συμβουλεύτηκε κανείς για την τοποθέτηση των διαφημίσεων.

Από την πλευρά του, ο Akse P19 ανέφερε πως η τοιχογραφία «αποτελούσε πολιτισμικό σημείο αναφοράς και σήμαινε πάρα πολλά για τους κατοίκους του Μάντσεστερ και πέρα από αυτό. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η τοιχογραφία θα έπρεπε να έχει παραμείνει για όλα όσα αντιπροσώπευε και σήμαινε».