The Smile live στη Ματσεράτα: Η γέννηση μιας υπέροχης δημιουργίας (video)

448

Και να που ξαναβρεθήκαμε. Ζωντανοί, όρθιοι, στους δρόμους, στις επάλξεις, όπως παλιά, όπως πάντα, ακόμη περισσότερο, με τον ενθουσιασμό του νέου και την αυτοπεποίθηση του παλιού, αγκαλιάζοντας το παρελθόν και χαρίζοντας απλόχερα το μέλλον.

Οι Thom Yorke, Jonny Greenwood και Tom Skinner (κατά κόσμον The Smile) ανέβηκαν το βράδυ της Κυριακής στη μακρόστενη σκηνή του εξαιρετικού σταδίου Sferisterio της Ματσεράτα, στους λόφους της Μάρκε της Ιταλίας, για να παρουσιάσουν αυτό που ίσως αποτελεί το καλύτερο άλμπουμ του 2022: A Light For Attracting Attention.

Σαν την καρδιά μιας μαύρης τρύπας, οι Yorke και Greenwood δεν υπακούν στους ίδιους νόμους με όλους· χειραγωγούν τις ρυτίδες του χρόνου και παράγουν μια ψευδαίσθηση ενότητας του συνεχούς της ζωής, που αποπροσανατολίζει και επιβεβαιώνει τη μόνη πραγματικότητα: όλα είναι κύκλος, όλα συνυπάρχουν ταυτόχρονα και ολοκληρωτικά. Παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι άρρηκτα δεμένα και απολαμβάνονται στις εκρήξεις του μπάσου, των ντραμς, της κιθάρας, της όρθιας άρπας, σε χιλιάδες ανάσες που ενώνονται σε μια, κάτω από τον ουρανό, λουσμένες σε φώτα, λιωμένες στη μουσική.

Ας το πούμε (σχεδόν) από την αρχή: Είναι ίσως άδικο να παίρνουν όλη την αναγνώριση οι Yorke και Greenwood, «απλά» και «μόνο» επειδή είναι αυτοί που είναι. Η τέχνη του Skinner στα ντραμς έχει δώσει στους The Smile ζωή, χαρακτήρα και πνοή. Δεν συγκρίνεται με τον Selway (ντράμερ των Radiohead), μιας και αυτό που κάνουν είναι τελείως διαφορετικό. Το αποτέλεσμα δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο. Είναι διαφορετικό. Οι The Smile θυμίζουν Radiohead αλλά και πάλι όχι. Η υπογραφή του Skinner είναι έντονη, συγκεκριμένη και καθόλα αξιομνημόνευτη. Η μουσική τους αρχίζει από την αρχή και είναι συγκλονιστικό να καθίσταται κάποιος – για δεύτερη φορά – μάρτυρας της γέννησης μιας υπέροχης δημιουργίας.

Στις καρέκλες του Sferisterio δεν έμεινε πόδι ακίνητο. Δεν έμεινε κεφάλι που δεν τινάχτηκε, δεν έμεινε χέρι που δεν χτύπησε και στο τέλος δεν έμεινε κώλος καθισμένος, αφού περίπου δύο ώρες μετά από την έναρξη της συναυλίας άφησαν όλοι τις (αυστηρά αριθμημένες και μοιρασμένες) καρέκλες τους για να χειροκροτήσουν όρθιοι το μουσικό τρίο.

Στις δύο ώρες που είχαν προηγηθεί, η ροκ, η τζαζ, η ηλεκτρονική μουσική αγκαλιάστηκαν σε ένα πανκ ξέσπασμα που δεν άφησε καρδιά ασυγκίνητη. Λιτοί, παθιασμένοι, ερωτευμένοι με το αποτέλεσμά τους, οι τρεις μουσικοί τα έδωσαν όλα ασταμάτητα, αδίστακτα, μέχρι τέλους. Από τις πρώτες νότες του «Pana-Vision» μέχρι τις τελευταίες του «Feeling pulled apart by horses», η μουσική, οι γρήγορες αλλαγές των οργάνων, η in-your-face μουσική ευφυΐα του Greenwood, τα χαρακτηριστικά φωνητικά παιχνιδίσματα του Thom, ο Yorkeιος χορός, δεν είχαν καμία ανάγκη εμπλουτισμού με «παιχνίδια» εντυπωσιασμού. Οι Smile ήρθαν, τα είπαν όλα με τη μουσική τους, υποκλίθηκαν βαθιά και συνέχισαν.

Το παρελθόν τους ανήκει, και τώρα τους ανήκει και το παρόν. Και, παρότι σίγουρα τους ανήκει και το μέλλον, η μουσική τους ζει σήμερα, τη στιγμή αυτή, στη σκηνή αυτή, σε αυτές τις πέτρες και σε αυτόν τον ουρανό. Επειδή δεν ξέρουμε τι φέρνει το αύριο. We don’t know what tomorrow brings. 

To video του Subculture.gr από τη συναυλία:

To setlist της συναυλίας στη Ματσεράτα

(Sferisterio, Macereta, 17 Ιουλίου 2022)

Pana-Vision

Thin Thing

The Opposite

Speech Bubbles

Free in the Knowledge

A Hairdryer

Waving a White Flag

Colours Fly (with Robert Stillman)

We Don’t Know What Tomorrow Brings

Skrting on the Surface

Open the Floodgates

Bodies Laughing

The Smoke

You Will Never Work in Television Again (with Robert Stillman)

Encore:

The Same

Bending Hectic

Just Eyes and Mouth

Feeling Pulled Apart by Horses (Thom Yorke song)

• Κεντρική φωτογραφία: news.italy-24.com