Όταν οι Metallica ξαναβρήκαν το Metal

4657

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που το όνομα Metallica ήταν συνδεδεμένο στο μυαλό των περισσότερων με μια… heavy metal μπάντα. Για την ακρίβεια, θυμάμαι το 1991 όταν κυκλοφόρησε το Black Album να συζητάμε με φίλους και συμμαθητές στο σχολείο σχετικά με το αν οι Metallica εξακολουθούν να δικαιολογούν το όνομά τους ή αν θα έπρεπε να το αλλάξουν σε κάτι ποιο αντιπροσωπευτικό.

Έκτοτε, βέβαια, οι Metallica έχουν κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους που έκαναν τη συγκεκριμένη κουβέντα (ή κριτική κατά κάποιους) να γίνει πιο έντονη. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον ελάχιστοι (τουλάχιστον από τους δικούς μου γνωστούς) εξακολουθούν να θεωρούν το Black Album ως τον δίσκο που σηματοδότησε τη στροφή των Metallica σε πιο… light μονοπάτια.

Και ξαφνικά, φτάνει η 18η Αυγούστου του σωτήριου έτους 2016. Η μέρα που έσκασε το “Hardwired”. Η μέρα που οι Metallica ανακοίνωσαν επίσημα (επιβεβαιώνοντας όλες τις σχετικές φήμες και πληροφορίες που υπήρχαν) την επιστροφή τους στη δισκογραφία και κατά τα φαινόμενα στο… metal! Η μέρα κατά την οποία οι ψιλογερασμένοι μεταλάδες (Hetfield, Ulrich και Hammett είναι πλέον 53, 52 και 53 αντίστοιχα, με φαλάκρα -ο Ulrich- και με την πλειοψηφία των μαλλιών του Hammett να έχει ασπρίσει) αποφάσισαν να δείξουν πως αν θέλουν μπορούν να επανέλθουν στο thrash και να θυμίσουν και πάλι τη μπάντα που ήταν κατά τη δεκαετία του ’80

Ναι, οκ. Υπάρχει πάντα και το “St Anger” με το οποίο οι Metallica προσπάθησαν να γυρίσουν μουσικά στις ρίζες τους. Αλλά εκείνο (sorry, Metallica fans) έμοιαζε επιτηδευμένο και ψεύτικο.

Αντιθέτως το “Hardwired” μοιάζει φρέσκο as hell! Ίσως είναι το γεγονός ότι έχουν να βγάλουν δίσκο 8 χρόνια. Δεν ξέρω. Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται να έχει τους έχει βγει φυσικά. Σαν να ήθελαν να βγάλουν απωθημένα και να καλύψουν το χαμένο χρόνο με τα γκάζια στο τέρμα. Σαν να βρήκαν ξανά τους Metallica.

Ο νέος δίσκος

Ο νέος δίσκος των Metallica θα κυκλοφορήσει στις 18 Νοεμβρίου. Το άλμπουμ, που θα λέγεται Hardwired … to Self Destruct, θα έχει 12 κομμάτια, συν άλλα 14 που θα είναι μόνο στη deluxe έκδοση (η οποία θα είναι διαθέσιμη σε CD και ψηφιακά). Θα υπάρχουν και δύο εκδόσεις για τους σκαλωμένους με το βινύλιο (σαν την αφεντιά μου), μια με απλό μαύρο δίσκο και μια με χρωματιστό δισκάκι (επί του παρόντος δεν διευκρινίζεται το χρώμα). Φυσικά υπάρχει και το Box set το οποίο θα περιέχει χρωματισμένο βινύλιο 180 γραμμαρίων, download της deluxe ψηφιακής έκδοσης του δίσκου, συν διάφορα άλλα μπιχλιμπίδια. Όλα αυτά μπορείς ήδη να τα προπαραγγείλεις από το site των Metallica.

Το track list του καινούριου δίσκου, έχει ως εξής:

Disc One

  1. “Hardwired”
  2. “Atlas, Rise!”
  3. “Now That We’re Dead”
  4. “Moth Into Flame”
  5. “Am I Savage?”
  6. “Halo On Fire”

 

Disc Two

  1. “Confusion”
  2. “Dream No More”
  3. “ManUNkind”
  4. “Here Comes Revenge”
  5. “Murder One”
  6. “Spit Out The Bone”

 

Disc Three (Deluxe Edition only)

“Lords Of Summer”

“Riff Charge (Riff Origins)”

“N.W.O.B.H.M. A.T.M. (Riff Origins)”

“Tin Shot (Riff Origins)”

“Plow (Riff Origins)”

“Sawblade (Riff Origins)”

“RIP (Riff Origins)”

“Lima (Riff Origins)”

“91 (Riff Origins)”

“MTO (Riff Origins)”

“RL72 (Riff Origins)”

“Frankenstein (Riff Origins)”

“CHI (Riff Origins)”

“X Dust (Riff Origins)”