Πουλήθηκε για 385.000 ευρώ η κιθάρα που συνέβαλε στη διάλυση των Oasis

467

Για 305.000 ευρώ πουλήθηκε σε πλειστηριασμό που έγινε από τη γκαλερί Artpèges η κιθάρα την οποία έσπασε αποτέλεσε μια από τις τελικές αφορμές για τη διάλυση των Oasis.

Συγκεκριμένα, το 2009 στο Φεστιβάλ Rock en Seine στο Παρίσι, ο Liam Gallagher έσπασε τη Gibson ES 355 του, αδερφού του Noel Gallagher. Ήταν το βράδυ που διαλύθηκε το συγκρότημα.

Για την ιστορία, οι Oasis επρόκειτο να είναι headliners στο Rock en Seine το 2009, ωστόσο στα παρασκήνια ξέσπασε μεγάλος καβγάς ανάμεσα στους Liam και Noel. Παρότι δεν ήταν ο πρώτος καβγάς, ήταν αυτός που οδήγησε στη διάλυση του συγκροτήματος. Οι Oasis δεν εμφανίστηκαν καν εκείνο το βράδυ, με το κοινό να το μαθαίνει κυριολεκτικά μερικά λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συναυλίας, από τους Bloc Party, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη σκηνή. Και παρότι πολλοί πίστεψαν πως ήταν κάποιο αστείο, τα μηνύματα στις γιγαντοοθόνες τους έπεισαν: «Μετά από καβγά εντός του συγκροτήματος, η συναυλία των Oasis ακυρώνεται».

O Noel αποφάσισε το ίδιο βράδυ πως είχε τελειώσει οριστικά με το συγκρότημα. Το ανακοίνωσε ο ίδιος με δήλωσή του, στην οποία ανέφερε μεν τη λέξη «ανακούφιση», για την οποία σε δηλώσεις του, πάντως, αργότερα, επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε. «Δεν ένιωσα ανακούφιση, γιατί ήξερα τον χαμό που θα ακολουθούσε. Και πολλοί θα έλεγαν ηλιθιότητες. Ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα είχε καταρρεύσει, επιτέλους. Και δεν μπορούσα καν να επιστρέψω στην Αγγλία, γιατί ο Τύπος είχε ήδη επιδράμει στο σπίτι μου».

Ο Jonathan Berg από την Artpèges σχολιάζει το περιστατικό ως μια «καλτ στιγμή» στην ιστορία της μουσικής. Με αρχική προσφορά στην τιμή των 190.000 δολαρίων (150.000 ευρώ) η κιθάρα πωλήθηκε τελικά 405.000 δολάρια (385.000 ευρώ). Το αναμνηστικό μουσικό όργανο συνοδεύει σημείωμα γραμμένο από τον Noel Gallagher που αναφέρει ότι ήταν η αγαπημένη του κιθάρα που χρησιμοποιήθηκε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Στη δημοπρασία που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Drouot στο Παρίσι πωλήθηκαν επίσης κοστούμι από δέρμα και αλυσίδες που φορούσε ο Martin Gore των Depeche Mode, το οποίο αγοράστηκε για 15.528 ευρώ, καθώς και ένας δίσκος βινυλίου που υπέγραψαν οι Jimmy Hendrix και Johnny Holiday, που πωλήθηκε 10.000 ευρώ.