Ο Mike Patton για την ψυχική του υγεία: «Έγινα αντικοινωνικός και φοβόμουν τους ανθρώπους»

Με αφορμή το νέο δίσκο των Dead Cross, μίλησε ανοιχτά για τη μάχη του με την αγοραφοβία και την ακύρωση της περιοδείας των Faith No More

457

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα με την ψυχική του υγεία μίλησε ανοιχτά σε συνέντευξή του ο τραγουδιστής των Faith No More, Mr Bungle, Tomahawk και Dead Cross (μεταξύ άλλων), Mike Patton.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2021, οι Faith No More ανακοίνωσαν την ακύρωση της παγκόσμιας περιοδείας την οποία είχαν προγραμματίσει για το 2022, λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε ο τραγουδιστής του γκρουπ, Mike Patton. Στην ανακοίνωση ανέφεραν μάλιστα ότι στήριζαν 100% τον Patton στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τα θέματά του. Τώρα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου των Dead Cross, ο Mike Patton έδωσε συνέντευξη στο rollingstone.com, στην οποία μίλησε ανοιχτά για τη μάχη που δίνει με την αγοραφοβία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι απομονώθηκε εντελώς και πως ήταν αντικοινωνικός και φοβόταν τους ανθρώπους. Αναφέρεται, επίσης και στις επιπτώσεις που είχε το θέμα αυτό στη σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη των Faith No More, λέγοντας ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους.

Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξή του ο Mike Patton αναφέρει ότι ο μάνατζέρ του τον συμβούλευσε να μην μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά αυτός είχε άλλη άποψη: «Ας ρωτήσουν ότι θέλουν. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Βοηθάει πραγματικά να μιλάς για αυτό το χάλι», λέει ότι απάντησε.

Ο Patton αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαγνώστηκε με αγοραφοβία και για το λόγο αυτό ακυρώθηκαν οι συναυλίες των faith No More και Mr Bungle, ενώ αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ηχογράφησε τα φωνητικά του δίσκου των Dead Cross μόνος του στο στούντιο του σπιτιού του. Ο Patton διευκρινίζει πάντως πως εξακολουθεί να μην είναι βέβαιος για το αν οι Dead Cross θα μπορέσουν να κάνουν περιοδεία, δεδομένου ότι ακόμη δεν αισθάνεται άνετα να εμφανιστεί σε live. Ωστόσο, σημειώνει ότι το Δεκέμβριο εφόσον το επιτρέπει η ψυχική του υγεία θα προσπαθήσει να ξεκινήσει και πάλι να παίζει ζωντανά, πρώτα σε κάποιες μεμονωμένες συναυλίες με τους Mr Bungle και όχι σε κάποια μεγάλη περιοδεία.

Αναφερόμενος στο πρόβλημά του, είπε ότι συνεχίζεται ακόμα, «αλλά είμαι καλύτερα. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε την πανδημία για αυτό. Αλλά θα είμαι ειλικρινής, φίλε: Στην αρχή της πανδημίας, έλεγα: ‘Αυτό είναι υπέροχο. Μπορώ να μείνω σπίτι και να ηχογραφήσω’. Έχω ένα στούντιο στο σπίτι. Έτσι είπα, ‘Ναι, δεν τρέχει τίποτα’. Και τότε κάτι έκανε κλικ και απομονώθηκα εντελώς, ήμουν σχεδόν αντικοινωνικός και φοβόμουν τους ανθρώπους. Αυτού του είδους το άγχος, ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, οδήγησε σε άλλα θέματα, τα οποία επιλέγω να μην συζητήσω. Όμως έβαλα μερικούς επαγγελματίες να με βοηθήσουν και τώρα νιώθω καλύτερα. Προς το τέλος της χρονιάς, θα κάνω τις πρώτες μου εμφανίσεις εδώ και δύο χρόνια, που είναι ο μεγαλύτερος χρόνος από τότε που άρχισα να το κάνω αυτό».

Αν και είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει για τα άλλα θέματα που προέκυψαν λόγω της αγοραφοβίας, ο δημοσιογράφος επέμεινε και τον ρώτησε εάν πρόκειται για κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ. Απαντώντας, ο Patton είπε πως «ήταν λίγο από όλα. Αλλά ήταν κυρίως διανοητικό. Είδα μερικούς θεραπευτές, που είναι η πρώτη φορά που χρειάστηκε να το κάνω στη ζωή μου. Βασικά μου διέγνωσαν ότι είχα αγοραφοβία. Φοβόμουν τους ανθρώπους. Φρίκαρα με το να βρίσκομαι γύρω από κόσμο. Και ίσως αυτό ήταν επειδή πέρασα δύο χρόνια ουσιαστικά σε κλειστό χώρο κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Δεν ξέρω. Ίσως ενίσχυσε συναισθήματα που είχα ήδη. Αλλά και μόνο το να το γνωρίζεις, να μιλάς για αυτό, με βοήθησε πραγματικά. Και θα δούμε πώς θα πάει τον Δεκέμβριο».

Είπε ακόμη ότι συνειδητοποίησε το πρόβλημα που είχε ακριβώς την εποχή που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τις συναυλίες με τους Faith No More. «Τότε ήταν που το έχασα κάπως και ήταν άσχημο και όχι κουλ. Σε λίγες μέρες έπρεπε να βγούμε στο δρόμο. Είπα στα παιδιά ότι ‘δεν νομίζω ότι μπορώ να το κάνω’. Η αυτοπεποίθησή μου διαλύθηκε. Δεν ήθελα να είμαι μπροστά σε ανθρώπους, κάτι που είναι περίεργο γιατί πέρασα τη μισή μου ζωή κάνοντας αυτό. Ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσω. Και υπήρχαν κάποια άσχημα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές γι’ αυτό που έγινε, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω. Γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να είχε συμβεί κάτι πολύ κακό».

Όπως τόνισε, δεν είχε προλάβει να κάνει πρόβες με τους Faith No More για τις συναυλίες. «Ήταν ακριβώς πριν από την πρώτη μας πρόβα, όταν τρόμαξα. Είπα απλώς, ‘δεν μπορώ να το κάνω’. Οι υπόλοιποι είχαν κάνει πρόβες. Αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν πραγματικά νευριασμένος μαζί μου. Και ήταν νευριασμένοι και μάλλον εξακολουθούν να είναι. Αλλά πρέπει απλώς να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και να ξέρεις ποια είναι τα όριά σου. Και ήξερα ότι αν συνέχιζα να πιέζω, θα μπορούσε να έχει κάποιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Σκεφτόμουν πως ‘Θεέ μου. Ίσως δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό. Παρόλο που συμφώνησα να το κάνω, και θα αναστατώσει πολλούς ανθρώπους. Πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου’».

Σε ερώτηση για το πώς είναι τώρα τα πράγματα στη σχέση του με τους Faith No More απάντησε πως δεν έχουν μιλήσει. «Δεν γνωρίζω. Μπορεί να επαναπρογραμματίσουμε πράγματα, μπορεί και όχι. Είναι λίγο μπερδεμένο και περίπλοκο».

Σχετικά με το πώς νοιώθει τώρα με το να είναι κοντά σε ανθρώπους και το πώς έγινε η ηχογράφηση του άλμπουμ των Dead Cross, απάντησε ότι «όλα αυτά τα ηχογράφησα μόνος μου. Οπότε δεν ξέρω, αλλά νιώθω καλύτερα και πιο ασφαλής και νιώθω ότι η αυτοπεποίθησή μου επανέρχεται. Και τώρα πρέπει ‘να βουτήξω ξανά το δάχτυλό μου στο νερό’ κάποια στιγμή και απλά να δω πώς θα πάει. Αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο με το Bungle στη Νότια Αμερική».

Σε άλλη ερώτηση για το τι τον κρατάει «προσγειωμένο», απάντησε: «Τα σκυλιά μου με κρατούν σε απόλυτη ηρεμία. Και ο κήπος μου. Αυτό βοηθάει πραγματικά. Και επίσης η βοήθεια που λαμβάνω, όπως ψυχοθεραπεία, ψυχίατροι, όλα αυτά. Παρόλο που μπορεί να είναι επίπονο, ξέρω ότι με βοηθάει. Και μετά, επίσης, το ‘ΑΑ’, πρέπει να ομολογήσω, είναι πραγματικά χρήσιμο».

Είπε, επίσης, πως  ναι μεν το να κάνει μουσική τον βοηθάει, ωστόσο επισήμανε ότι «αυτό έχει και κάποια μειονεκτήματα, που σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθω σε κακές συνήθειες, όταν δουλεύω με τον τρόπο που δούλευα παλιά. Οπότε αλλάζω τον τρόπο που δουλεύω, γίνονται λιγότερο μανιακός και εμμονικός και απλώς το αφήνω να έρθει όταν έρθει […] Όταν συνειδητοποιείς ότι μερικές φορές είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου, αν μπορούσες να το αντιμετωπίσεις, τότε τα πράγματα ανοίγουν πολύ πιο εύκολα και με μικρότερη πίεση».

Για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του Mike Patton, πατήστε εδώ.