Νταξ, ένα έλεος κάπου, παρακαλώ!

Περιμέναμε πώς και πώς τα τελευταία 11 χρόνια για τους Rage Against the Machine να επανασυνδεθούν και να κάνουν περιοδεία και να ουρλιάξουμε όλοι χοροπηδώντας «fuck you I won’t do what you tell me» και άλλους επικούς στίχους του Zack de la Rocha, αλλά από τότε που οι RATM αποφάσισαν επιτέλους πως είχε έρθει η ώρα τους να επιστρέψουν, τα πάντα έχουν πάει κατά διαόλου.

Πρώτα η πανδημία έβαλε στον πάγο την περιοδεία που είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν το 2020. Μετά η πανδημία επέμεινε και δεν έφυγε, μετά η πανδημία εξακολούθησε να συνεχίζει την πορεία της και να μη φεύγει. Δύο χρόνια πέρασαν και όλοι συνεχίσαμε να περιμένουμε υπομονετικά.

Και μετά ήρθε ο Απρίλιος. Και βγήκαν στην κυκλοφορία τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές συναυλίες που είχαν ανακοινώσει. Και -ΦΥΣΙΚΑ- η συντακτική ομάδα του Subculture στήθηκε στην (ηλεκτρονική) ουρά και αγόρασε τα πολυπόθητα εισιτήρια, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για τις 17 Σεπτεμβρίου. Τη μέρα που θα βλέπαμε τους RATM ζωντανά στο Ζάγκρεμπ!

Μόνο που υπολογίζαμε χωρίς τη θεά τύχη που έσπασε (σχεδόν στην κυριολεξία) το πόδι του Zack de la Rocha! Για την ακρίβεια κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι έπαθε ο εμβληματικός frontman του συγκροτήματος. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι χτύπησε τον αστράγαλό του κατά τη διάρκεια του Bullet in the head (στις 11 Ιουλίου στο Σικάγο, μόλις στη δεύτερη συναυλία των Rage) και πως από εκείνη τη μέρα και μετά έπαιζε σε όλες τις συναυλίες καθισμένος χωρίς να κουνάει το αριστερό του πόδι και -εμφανώς- πονώντας.

Και πάνω που είχαμε ξεπεράσει τους (φυσιολογικούς και αναμενόμενους) αρχικούς φόβους για το μέλλον της περιοδείας, ήρθε χθες στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο ένα e-mail στα κροατικά, το οποίο έφερε μαζί του και κρύο ιδρώτα. Η άμεση επίσκεψη στο google translate επιβεβαίωσε τους φόβους. Η Ευρωπαϊκή περιοδεία των Rage Against the Machine ακυρώνεται!

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί έχουν συμβουλεύσει τον de la Rocha να μη συνεχίσει τις εμφανίσεις πέραν των προγραμματισμένων ημερομηνιών στην Αμερική, που ολοκληρώνονται στις 14 Αυγούστου στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των συναυλιών που ακυρώνονται είναι και οι δύο εμφανίσεις τους ως headliners στο φεστιβάλ του Reading και του Leeds.

«Με μεγάλη απογοήτευση ανακοινώνουμε την ακύρωση των συναυλιών» έγραψαν οι RATM στην ανακοίνωσή τους, εξηγώντας ότι «ο Ζακ πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του για ξεκούραση και αποκατάσταση. Οι πτήσεις, οι ώρες ταξιδιών και το αυστηρό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αποτελούν πολύ μεγάλο ρίσκο για την πλήρη ανάρρωσή του. Ζητούμε συγνώμη από όλους τους fans που περίμεναν χρόνια για να μας δουν και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ‘Rage’ ξανά όλοι μαζί σύντομα».

Σημειώνεται ότι οι επόμενες προγραμματισμένες εμφανίσεις των Rage Against the Machine είναι για το Φεβρουάριο του 2023, στο πλαίσιο περιοδείας στη Βόρεια Αμερική η οποία θα τρέξει μέχρι και τον Απρίλιο του 2023.

Η λογική λέει ότι οι RATM μετά από αυτό θα προγραμματίσουν εκ νέου συναυλίες στην Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν γίνει αυτό, τότε θα στηθούμε και πάλι στην ηλεκτρονική ουρά για εισιτήρια!

Οι συναυλίες που ακυρώθηκαν:

Αύγουστος

24 – Royal Highlands Centre, Edinburgh

26 – Leeds Festival, Leeds

28 – Reading Festival, Reading

30 – Rock en Seine Festival, Paris, France

Σεπτέμβριος

1 – Sportpaleis, Antwerp, Belgium

3 – Expo Plaza, Hannover, Germany

5 – Hallenstadion, Zurich, Switzerland

8 – Andalucia Big Festival – Sacaba Beach, Malaga, Spain

10 – Mad Cool Sunset – Espacio Mad Cool, Madrid, Spain

13 – Stadthalle, Vienna, Austria

15 – Tauron Arena, Kraków, Poland

17 – Zagreb Arena, Zagreb, Croatia

19 – O2 Arena, Prague, Czech Republic