Οι Dub War επιστρέφουν, 26 χρόνια μετά!

Ακόμη ένα από τα (καλά) συγκροτήματα των 90s επιστρέφει, με άγριες διαθέσεις

618

Τα τελευταία χρόνια  (τουλάχιστον από το 2015 μη σου πω και πιο νωρίς) έχει ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο κύμα επιστροφών συγκροτημάτων τα οποία είχαν γράψει σπουδαία πορεία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90. Τα παραδείγματα πολλά! Tool, Faith No More, Pixies, Slowdive, Breeders, Ride, Afghan Whigs, De La Soul, My Bloody Valentine, Stone Temple Pilots, Smashing Pumpkins (αν και με χάλια δίσκους οι Pumpkins, για να λέμε την αλήθεια) είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιστροφών αυτών. Πρόσφατα (φέτος), είδαμε μάλιστα καινούριους δίσκους (και, μάλιστα καλούς) από τους Duran Duran και τους Tears for Fears, ενώ ήδη από πριν ξεσπάσει η πανδημία περιμένουμε πώς και πώς την επιστροφή των Rage Against The Machine (έστω κι αν στην περίπτωση αυτή μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα για νέο δίσκο).

Γενικώς η φάση είναι the 90s still rule. Και αν τα συγκεκριμένα συγκροτήματα είναι τα μεγάλα, τα εμπορικά που τα ξέρουν όλοι, υπήρχαν πολλές άλλες μπάντες που για διάφορους λόγους (που δεν είναι και της παρούσης) είτε δεν κατάφεραν να γίνουν πολύ γνωστές, είτε διαλύθηκαν πριν προλάβουν να γίνουν γνωστές. Μια από τις μπάντες αυτές είναι και οι Dub War από την Ουαλία.

Οι Dub War, που λέτε, ήταν ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που συνδύαζαν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Νταξ, όχι σε ακραίο επίπεδο, όπως έκαναν πχ οι Mr Bungle του Mike Patton (οι οποίοι επίσης επέστρεψαν πέρσι, όπως και οι Tomahawk, τώρα που λέμε για Patton), αλλά punk, dub, ragga, reggae και λίγο μέταλ ενίοτε, όλα έβρισκαν τη θέση τους στα κομμάτια τους. Πρόλαβαν και έβγαλαν δύο άλμπουμ, το Pain το 1995 και το εκπληκτικό (κατά τη γνώμη μου) Wrong Side of Beautiful το 1996, καθώς και μερικά EP και εν τέλει διαλύθηκαν το 1999, έπειτα από διαφωνίες που είχαν με τη δισκογραφική τους, αλλά και μεταξύ τους σχετικά με την πορεία του συγκροτήματος. Στη συνέχεια, τρία από τα μέλη του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής τους, Benji Webbe, με τον κιθαρίστα Jeff Rose και τον ντράμερ, Martyn Ford, σχημάτισαν τους Skindred, οι οποίοι είναι ενεργοί μέχρι και σήμερα (αν και από τα πρώην μέλη των Dub War συνεχίζει σε αυτούς μόνο ο Benji Webbe.

Αν δεν έχεις ακούσει ούτε Dub War, ούτε Skindred, ιδού:

Όπως φαντάζομαι έχεις καταλάβει από τα παραπάνω, οι Dub War επιστρέφουν! Για την ακρίβεια έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στις 5 Αυγούστου θα κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο έπειτα από 26 χρόνια, με τίτλο «Westgate Under Fire», ο οποίος είναι ήδη διαθέσιμος για προπαραγγελία.

Μέχρι στιγμής έχουν δώσει στη δημοσιότητα και 2 (βασικά 3) τραγούδια, και ακούγοντάς τα έχω ήδη μπει σε mood αγωνίας για το πότε θα φτάσει επιτέλους ο Αύγουστος! Το πρώτο από τα 3 κομμάτια, είναι το μοναδικό νέο υλικό που είχαν βγάλει από τη μέρα που διαλύθηκαν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το κομμάτι με τίτλο «Fun Done» το οποίο είχαν κυκλοφορήσει έτσι στο άσχετο στις 2 Μαρτίου του… 2016!

Στις 2 Μαρτίου (ξανά, αλλά του) 202 έδωσαν στη δημοσιότητα το «Blackkk Man»:

Και προχθές, 13 Απριλίου, έσκασε και το τρίτο κομμάτι, το «War Inna Babylon», το οποίο είναι διασκευή από τραγουδιού από το ομότιτλο άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει το 1976 ο Max Romeo.

Πότε είπαμε ότι θα έρθει ο Αύγουστος;