Οι καλλιτέχνες κατά της κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση

621

Ο ένας μετά από τον άλλο, οι καλλιτέχνες (Αμερικανοί και μη) εκφράζουν την οργή και την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει την ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, ανατρέποντας την ιστορική απόφαση Roe vs Wade.

Η απόφαση αυτή ήρθε μερικούς μήνες μετά από τη διαρροή σχετικής έκθεσης του δικαστή Samuel Alito και παρά τη διαβεβαίωση πως η εν λόγω έκθεση αποτελούσε απλά μια διερεύνηση του θέματος. Παράλληλα, έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις απαντήσεις που είχαν δώσει οι Ανώτατοι Δικαστές που την υπερψήφισαν κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης της υποψηφιότητάς τους από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα των ΗΠΑ σε σχετικό ερώτημα.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε από τη σκηνή του Glastonbury η Billie Eilish που, σημειωτέον, έγραψε ιστορία το βράδυ της Παρασκευής, αφού έγινε η νεότερη καλλιτέχνιδα (ανεξαρτήτως φύλου) που κατέλαβε τη θέση headliner στο ιστορικό φεστιβάλ.

Παίζοντας μαζί με τον αδερφό της το κομμάτι «Your Power», η Eilish εξήγησε: «Αφορά την ιδέα της εξουσίας και του πώς πρέπει να θυμόμαστε πάντα να μην την καταχρόμαστε. Σήμερα είναι μια πολύ πολύ σκοτεινή μέρα για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Και θα περιοριστώ σε αυτό γιατί δεν αντέχω να το σκέφτομαι άλλο αυτή τη στιγμή».

Η Eilish ένωσε τη φωνή της με μια μακρά σειρά καλλιτεχνών, που δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση.

«Είμαι τελείως τρομοκρατημένη επειδή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο – που μετά από τόσες δεκαετίες κατά τις οποίες οι άνθρωποι πάλεψαν για τα δικαιώματα των γυναικών πάνω στο σώμα τους, η σημερινή απόφαση μας τα αφαιρεί», είπε η Taylor Swift.

Από την πλευρά τους, οι Pearl Jam μοιράστηκαν βίντεο στο Instagram, με τη λεζάντα: «Κανένας, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πολιτικοί, ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα πρέπει να αποτρέπουν την πρόσβαση στην άμβλωση, την αντισύλληψη, τα προφυλακτικά. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να επιλέγουν. Η σημερινή απόφαση επηρεάζει όλους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις φτωχές γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες. Θα παραμείνουμε ενεργοί, δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».

Αυτή ήταν και η άποψη του Jack White, που ανέβασε στο Instagram ένα μακροσκελές ποστ, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «ζωή» δεν είναι «μαύρο άσπρο» και κατηγορώντας ανοιχτά για την έκβαση αυτή τόσο τον δικομματισμό, όσο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον White, το σκεπτικό αυτό «επέτρεψε σε έναν επαγγελματία παλαιστή της ‘πολιτικής’ με απολύτως καμία εμπειρία στην κυβέρνηση, που νοιάζεται μόνο για τον εγωισμό του, που χρησιμοποιεί τον Χριστιανισμό (στον οποίο δεν ανήκει) για να προωθήσει την καριέρα του σε βάρος εκείνων των Χριστιανών (και ημών των λοιπών), που χρησιμοποιεί τον πατριωτισμό σαν παβλοβιανό κάλεσμα για τον ρατσισμό και τον φόβο κλπ, και όλα αυτά δεν ελέγχονται γιατί το ΑΛΛΟ κόμμα δεν έχει αρκετή πλειοψηφία για να συγκρατήσει αυτό το άτομο από το να καταστρέψει ό,τι πρόοδο είχαμε πετύχει σε αυτή τη χώρα. Οπότε, συμβαίνει αυτό: το δικομματικό σύστημα δίνει δια αντιπροσώπου σε αυτόν τον καραγκιόζη τη δυνατότητα να επιλέξει ΤΡΕΙΣ συντηρητικούς ανώτατους δικαστές, ΤΡΕΙΣ. Και τώρα αυτοί οι δικαστές, εντελώς αδιάφοροι και ανέγγιχτοι από τις επιθυμίες και τις ανάγκες της πραγματικής πλειοψηφίας, μόλις πήγαν τη χώρα πίσω στη δεκαετία του ’70, να ξεκινάει πάλι από την αρχή τη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών. Δεν το πιστεύω ότι μόλις τα έγραψα όλα αυτά και είναι όλα αλήθεια, μήπως είναι μια κακή ταινία; Συγχαρητήρια ρεπουμπλικάνοι, κερδίσατε τη Χίλαρι (ναι, χέστε και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη!) κι έτσι αυτός ο ανεξέλεγκτος εγωμανής μπορεί να μας οδηγήσει στο χειρότερο, οπισθοδρομικό μονοπάτι μέχρι το σημείο της εισβολής στο κτίριο του Καπιτωλίου απειλώντας τις ζωές του αντιπροέδρου και των μελών του Κογκρέσου, και ως εκ τούτου να καταστήσει την κυβέρνηση της χώρας ντροπή μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο (για το οποίο ζείτε όλοι ακόμη φοβούμενη την ‘οργή’ του και ΑΚΟΜΗ υπερασπίζεστε αυτό το τέρας). Ναι! Εσείς και τα AR-15 σας είστε ένα βήμα πιο κοντά στον Παράδεισο! Συγχαρητήρια δημοκρατικοί, η αδυναμία σας που επέτρεψε να μην τιμωρηθούν οι παράνομες δραστηριότητες του Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του οδήγησε σε αυτό. Κωλυσιεργία, κάποιος; Η ‘πλειοψηφία’ σας στην κυβέρνηση είναι άχρηστη. Γυρίστε πίσω την κασέτα στο πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, ένα τρίτο πολιτικό κόμμα ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ μορφής ή ατζέντας που θα έσπαγε αυτή τη δεξιά/αριστερή, αυτοί/εμείς ανοησία θα το είχε αποτρέψει αυτό πριν καν αρχίσει. Σκεφτείτε το. Λοιπόν, Τραμπ, πήγες τη χώρα 50 χρόνια πίσω. Ελπίζω ότι ο μπαμπάς σου χαμογελάει και σε χαιρετάει από τον παράδεισο, όσο στο άλλο χέρι κρατάει όλες τις εκτρώσεις για τις οποίες πλήρωσες κρυφά πίσω από κλειστές πόρτες».

«Γαμιέται το Ανώτατο Δικαστήριο» είπαν εν χορώ χιλιάδες άτομα στη συναυλία της Phoebe Bridgers στο Glastonbury, με την τραγουδίστρια να σημειώνει: «Είναι η πρώτη μου φορά εδώ και ειλικρινά όλο αυτό (το φεστιβάλ) είναι σουρεαλιστικό και υπέροχο αλλά έχω την πιο σκατένια μέρα».

«Όλοι αυτοί οι άσχετοι γέροι μαλάκες που προσπαθούν να μας πούνε τι να κάνουμε με το σώμα μας. Ναι. Δεν ξέρω. Γάμα το», πρόσθεσε πριν συνεχίσει τη συναυλία.  

Την ίδια στιγμή, οι Rage Against the Machine δωρίζουν 475.000 δολάρια σε οργανώσεις αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στο Γουισκόνσιν και το Ιλινόις. Σε δημόσια δήλωσή του το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί το πλήρες ποσό που συγκεντρώθηκε από «τις πωλήσεις των φιλανθρωπικών εισιτηρίων μας στα Alpine Valley και United Center». Δήλωσε δε «αηδιασμένο» από την ακύρωση της απόφασης Roe v. Wade και πρόσθεσε πως αυτή θα έχει «δυσανάλογο αντίκτυπο στις φτωχές, εργατικές τάξεις και τα αδήλωτα μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων».

«Όπως οι πολλές γυναίκες που οργάνωσαν σύνθετα δίκτυα αντίστασης για να πολεμήσουν αυτές τις επιθέσεις στη συλλογική αναπαραγωγική μας ελευθερία, πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», κατέληξαν.

Κατά της απόφασης μίλησε στο Glastonbury και ο Joe Talbot των Idles. «Μόλις αναίρεσαν τους νόμους στην Αμερική επιστρέφοντας στον Μεσαίωνα, όπου απλά αποφασίζουν αν θα πρέπει να είναι παράνομη ή όχι η άμβλωση». Συνέχισε, λέγοντας πως «αυτό είναι για κάθε μητέρα και κάθε γυναίκα και το δικαίωμά της να επιλέγει αν είναι μητέρα ή όχι», και πρόσθεσε: «Ζήτω τα ανοιχτά μυαλά, ζήτω η μητέρα μου και ζήτω σε κάθε μια από εσάς».

Δείτε μερικές ακόμα αντιδράσεις γνωστών καλλιτεχνών: