Μήνυση της οικογένειας του George Floyd εναντίον του Kanye West για συκοφάντηση

614

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση ετοιμάζεται να καταθέσει η οικογένεια του George Floyd κατά του ράπερ Kanye West, μετά από τα ψευδή και εμπρηστικά σχόλια του τελευταίου σχετικά με τον θάνατο του Floyd, στο πλαίσιο συνέντευξης.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2020 ο George Floyd πέθανε από ασφυξία όταν ο αστυνομικός Derek Chauvin πάτησε με το γόνατό του στον λαιμό του επί εννέα ολόκληρα λεπτά. Η έλλειψη οξυγόνου προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, καρδιακή ανεπάρκεια και στη συνέχεια θάνατο. Ο θάνατός του προκάλεσε εκτεταμένες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ και αλλού, ενώ τα τελευταία του λόγια, «I can’t breathe» έγιναν σύνθημα στα χείλη της κοινότητας των Αφροαμερικανών. Τον Απρίλιο του 2021 ο Chauvin κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο του Floyd και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών.

Σε πρόσφατη εμφάνισή του σε podcast ο West ισχυρίστηκε πως ο Floyd πέθανε λόγω χρήσης «φαιντανύλης» προσθέτοντας πως «το γόνατο του Chauvin δεν ήταν καν έτσι πάνω στον λαιμό του Floyd». Για την ιστορία, ο ειδικός γιατρός που κατέθεσε στη δίκη του Chauvin ανέφερε ενόρκως πως ο θάνατος του Floyd προήλθε πράγματι από έλλειψη οξυγόνου και όχι από τα ίχνη φαιντανύλης που βρέθηκαν στον οργανισμό του.

Η αντίδραση της οικογένειας του Floyd ήταν άμεση, με τον δικηγόρο της να σημειώνει πως πρόκειται να κατατεθεί μήνυση τόσο από την κόρη του όσο και από τη μητέρα του, τόσο κατά του ράπερ όσο και κατά των συνεργατών του, για «παρενόχληση, υπεξαίρεση, συκοφάντηση και πρόκληση ηθικής βλάβης».

Σύμφωνα με σχετική δήλωση, η οικογένεια κατηγορεί τον West πως «εν γνώσει του προέβη σε κατάφωρα ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον θάνατο του George Floyd για να προβάλει τα προϊόντα του και να αυξήσει την αγοραστική αξία του ιδίου, των συνεταίρων του και των συνεργατών του».

Με τη μήνυση η οικογένεια απαιτεί αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.