Κοινή περιοδεία των Suede και των Manic Street Preacher σε ΗΠΑ και Καναδά – «Έχουμε το ίδιο DNA»

469

Για την κοινή τους ιστορία με τους Suede αλλά και την επερχόμενη κοινή τους περιοδεία σε ΗΠΑ και Καναδά μίλησε ο φρόντμαν των Manic Street Preachers, James Dean Bradfield, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NME. Τα δύο συγκροτήματα θα περιοδεύσουν μαζί και ισότιμα στη Βόρεια Αμερική από τον Νοέμβριο, επαναφέροντας την Ευρωπαϊκή τους περιοδεία των 90s.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ μια άλλη μπάντα με την οποία θα προτιμούσα να μοιράζομαι τη σκηνή, πέραν των Manic Street Preachers», είπε ο Brett Anderson, που πρόσθεσε πως «για πολύ καιρό αποτελούν για εμάς έμπνευση, και ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες φαν των Suede που νιώθουν το ίδιο. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την τελευταία φορά που παίξαμε μαζί και νομίζω ότι αυτές οι συναυλίες θα είναι πολύ ιδιαίτερες».

Μιλώντας για την επερχόμενη περιοδεία, ο Bradfield δεσμεύτηκε ότι οι Manics θα δώσουν «ένα φανταστικό σετλιστ με τα μεγαλύτερα χιτ – έτσι απλά».

Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη κοινή τους περιοδεία, ο φρόντμαν των Manics είπε: «Θυμάμαι πολύ έντονα αυτές τις συναυλίες γιατί ο Richey [Edwards] συνερχόταν από, μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως το συναισθηματικό του γεγονός, και επέμενε ότι θέλει να έρθει στην περιοδεία. Σε κάποια σημεία ήμασταν προσεκτικοί με τον Richey και οι Suede είχαν μόλις χάσει τον Bernard Butler και βρίσκονταν στο μεταβατικό στάδιο με τον Richard Oakes, που μόλις είχε έρθει στο συγκρότημα*».

«Θυμάμαι να τους κοιτάζω και να σκέφτομαι ‘άραγε θα επιβιώσουν μετά από την απώλεια του Bernard;’ Γιατί ήταν ένας εξαιρετικός κιθαρίστας και μουσικός αρχιτέκτονας. Είχε μια χημεία σύνθεσης με τον Brett και η αντικατάστασή του θα ήταν δύσκολη. Θυμάμαι ότι είχα παθιαστεί με το Dog Man Star όταν βγήκε, είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ και το άκουγα συνέχεια. Βλέποντας τους Suede στη σκηνή και τον Richard Oakes, ήταν πραγματικά φανταστικός. Είχε τα μαλλιά, είχε τις κινήσεις, είχε τα κότσια και ταίριαζε στη σκηνή. Το επόμενο ερώτημα ήταν αν θα μπορούσαν να γράψουν τραγούδια μαζί και [το 1996] έβγαλαν το Coming Up και ήταν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των ‘90s», είπε χαρακτηριστικά.  

Αναφερόμενος στις ομοιότητες μεταξύ των δύο συγκροτημάτων, ο Bradfield σημείωσε πως «πολλές μπάντες δεν είχαν λάμψη στα τέλη των ‘90s. [Οι Suede] είχαν το ίδιο DNA με εμάς, αξιοποιούσαν μια υπόγεια, προσαρμοσμένη λάμψη. Είχαν αυτά τα δυστοπικά τοπία του J.G. Ballard σε πολλά από τα τραγούδια τους, οπότε σίγουρα ταιριάζαμε σε αυτό το πλαίσιο» προσθέτοντας: «O καριόλης ο Brett κάνει πολύ θόρυβο στη σκηνή! Κατά κάποιον τρόπο έχουμε κοινή πορεία. Έχουν περάσει πολλά και είναι ακόμα εδώ».

* Background: Ο Richey Edwards ήταν ο κιθαρίστας των Manic Street Preachers, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 1995, τη μέρα που το συγκρότημα θα πετούσε για τις ΗΠΑ, για την προώθηση του The Holy Bible. Μια σειρά από κινήσεις του Edwards (δώρα που άφησε πίσω του αλλά και πράγματα που είχε πει σε γνωστούς και συγγενείς) οδηγούν στο συμπέρασμα πως ίσως απλά αποφάσισε ο ίδιος να εξαφανιστεί και δεν κρύβεται πίσω από την εξαφάνισή του κάποια εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εικάζεται πως κυκλοφορούσε γύρω από τη γενέτειρά του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά από την εξαφάνισή του, ενώ διάφοροι έχουν δηλώσει πως τον έχουν δει σε σημεία σε όλον τον κόσμο, όπως η Ινδία, η Γκόα, οι Κανάριες Νήσοι κ.α.

Ο Bernard Butler, φυσικά, δεν έπαθε τίποτα, αποχώρησε όμως από τους Suede και αντικαταστάθηκε από τον Richard Oakes.