Αντιστροφή των ρόλων στο καινούργιο βίντεο της Dove Cameron για το «Breakfast»

583

«Put patriarchy down, flip it and reverse it» φαίνεται να σκέφτηκε η Dove Cameron για το βίντεο του τραγουδιού της «Breakfast», έβαλε το 80s κοστούμι της και παρέδωσε μια πολύ άβολη και αμήχανη ιστορία.

Είναι δύσκολο να παρακολουθεί κανείς βίντεο με τους ρόλους των φύλων αντεστραμμένους. Πασχίζει από την αρχή μέχρι το τέλος να βγει από την αμηχανία επαναλαμβάνοντας το μάντρα «αυτή κανονικά είναι άντρας» ή «αυτός κανονικά είναι γυναίκα» για να μπορέσει να μπει στο νόημα. Αυτό, βέβαια, είναι και το νόημα αυτών των βίντεο. Κάποιες συμπεριφορές είναι τόσο άρρηκτα συνδεμένες με και αναμενόμενες από το συγκεκριμένο φύλο στο οποίο αποδίδονται, που η παρατήρησή τους από το άλλο φύλο αποπροσανατολίζει, μπερδεύει, ταράζει. Το σάστισμα αυτό δεν μειώνεται όσες φορές κι αν δούμε ένα παρόμοιο βίντεο, ακριβώς επειδή οι ρόλοι που έχουν αποδοθεί στο κοινωνικό φύλο είναι τόσο διακριτοί και η εμπέδωσή τους ξεκινάει από εξαιρετικά μικρή ηλικία και σε συνεχή πορεία.

Το βίντεο του «Breakfast», πέρα από το κοινωνικοπολιτικό μήνυμα που περιέχει, είναι και όμορφο. Έχει μια campy διάθεση, προσεγμένη μόδα, όμορφη αισθητική, και αυτά είναι ευχάριστες προσθέσεις στο μήνυμα που περιέχει.

Η Dove Cameron δήλωσε μιλώντας στη Vogue πως αρχικά το βίντεο για το συγκεκριμένο τραγούδι θα ήταν διαφορετικό, όμως η είδηση για την ακύρωση της απόφασης Roe vs Wade στις ΗΠΑ, που έπαυσε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη χώρα, τη συντάραξε. Όπως είπε, αρχικά ένιωσε απελπισία και απογοήτευση, ωστόσο μετά από συζητήσεις με άλλες γυναίκες, αποφάσισε πως ήταν ευκαιρία να κάνει τη δήλωσή της σχετικά με την καταπιεστική επίδραση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων στις νέες γυναίκες.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: